Besugo a las almendras .
4 cale sredniej wielkosci leszcze .(ok 1.8 kg ),sol,pieprz maka przenna , olej do glebokiego smazenia.
Na sos : 2 srednie cebule , 4 zabki czosnku , kilka galazek pietruszki lub koledry , 4 lyzki oleju , 100 ml wytrawnego lub polwytrawnego wina (pamietajcie biale wino generalnie urzywamy do bialych mies a czerwone do czerwonych , choc oczywiscie znajda sie wyjatki , ktore jak to powiedzial ktos madry potwierdzaja regule ) ,500ml wywaru rybnego .
Oprawione leszcze umyc pod biezaca zimna woda , wytrzec do sucha ,przyprawic sola i pieprzem i obtoczyc w mace .Smazyc w glebokim tluszczu rozgrzanym do 175c na jasno zloty kolor .Po usmazeniu odsaczyc z tluszczu na bibule kuchennej .
Na sos obrac cebule i czosnek , pokroic w drobna kostke . Migdaly zagotowac w wodzie pod przykryciem , odcedzic iobrac ze skurki .Wysuszyc papierem kuchennym i uprazyc na patrlnii bez tluszczu na jasno zloty kolor , drobno posiekac .Listki pietruszki drobno posiekac . Migdaly i natke utrzec w mozdziezu na mialkpo , tak aby powstala pasta.Na goracym oleju podsmazyc cebule iczusnek .Dodac do masy z migdalow i rozprowadzic wywarem rybnym z winem .Rybe przelozyc do zaroodpornej formy glinianej (mozna uzyc
brytfanki o odpowiednim rozmiarze ) , zalac sosem . Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200c ( jesli dysponujemy piekarnikiem z termoobiegiem 160-180 stopnii ) , ok,olo 25 minut . Smacznego .
Polecam tez Leszcza z piekarnika
bardzo ciekawy przepis i obiecuje go użyć gdy tylko trafi mi się świeży Leszcz. Wtedy napisze jakie wrażenie smakowe na mnie wywarł.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam na : www.pysznygar.blogspot.com
Jestem z Mazur i czesto przyzadzam ta rybe, jednak w tych migdalach zachwycil moja rodzine.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z krainy 1000 jezior.